SPORTSKI TAI CHI CHUAN

Tai Chi Chuan je sportska disciplina koji omogućava fizički, mentalni razvoj i zdrav način života. Uz samo učenje forme, prisutne su pripremne vježbe, vježbe koordinacije, snage i izdržljivosti kao i vježbe disanja. Zbog specifičnih pokreta koji koriste i lijevu i desnu stranu tijela istovremeno, pri izvođenju Tai Chi Chuan pokreta stvaraju se nove i snažnije poveznice u našem mozgu. Stoga uz fizičku korist djeluje na memoriju, koncentraciju, inteligenciju.

Istovremeno jača i isteže sve mišiće i tetive cijelog tijela. Pozicije su sastavljene tako da je gotovo stalno opterećenje ravnomjerno raspoređeno kroz tijelo. Dok je jedan dio dijela Yang i jačaju se mišići, drugi dio je Yin te je on istegnut i relaksiran. Time nastaje sklad u cijelom tijelu.

Uz fizičku dobrobit, kod vježbača se postepeno razvija koncentracija jer se pri izvođenju koristi cijelo tijelo, istovremeno su prisutni pokreti lijeve i desne strane tijela, što balansira i stvara nove poveznice u našem mozgu, uravnotežava našu logičku i emotivnu stranu, stvara most i ravnotežu.

Uz pokret, koncentraciju i  pravilno disanje kod vježbača se postepeno razvija optimalna snaga, fleksibilnost i eliminira se tvrdoća, napetost i blokada u tijelu.

Kako tvrdoća i blokade u tijelu se opuštaju, u dnevnim aktivnostima tijelo postaje energično, relaksirano i umor je znatno rjeđi.

Držanje tijela se korigira, a tijelo i um dobivaju snagu, izdržljivost, fleksibilnost i opuštenost.